Tijdens de Henry van de Velde Awards worden de belangrijkste designprijzen van ons land uitgereikt. Ze vormen een platform voor Vlaamse design. De tentoonstelling zet zowel nationaal als internationaal Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten en diensten die vanuit design en oplossingsgericht een positieve impact hebben op de economie en de samenleving in de spotlight.

De Henry van de Velde Award winners 2019 worden opgedeeld in verschillende categorieën: Business, Community, Consumer, Ecodesign, Graphic & Packaging, Habitat, Health & Wellbeing en Mobility. Hierbij wordt 1 Gold Winner per categorie uitgereikt en daarnaast Gold Winners voor lifetime Achievement, Company en Young Talent. Het publiek kiest, via online stemming, de Henry van de Velde Public Award.

De 23 ‘Henry van de Velde Award Winners’ zijn bekend sinds kort. Het aantal winnaars uit onze Kortrijk Unesco Design Region is een gegeven waar we fier op zijn. Op 29 januari 2019 worden de Awards officieel uitgereikt maar je kan nu al stemmen op jouw favoriet voor de publieksprijs.
Hieronder vind je een opsomming van de Henry van de Velde Award Winners die de Kortrijk Unesco Design Region vertegenwoordigen.:

NMBS M7
Yellow Window, deelnemer van 5X5 ®, tekende o.l.v. Axel Enthoven de nieuwe Bombardier M7-dubbeldektreinen, die de NMBS vanaf september 2018 geleidelijk in dienst zal nemen.
Een innovatieve impuls in het treinproduct tegelijkertijd perfect compatibel met de bestaande M6 rijtuigen vormde de ultieme uitdaging. De oudere M6 evolueert zo op een ecologische manier naar de M7 met een minimum van aanpassingen. De M7 biedt ergonomische zetels, semi-indirecte verlichting met behoud van bagageruimte.

BELUN RING
5X5® deelnemer Studio Dott ontwierp een ring die de slaapkwaliteit van zijn gebruiker analyseert op een specifieke plaats van de wijsvinger. De hoeveelheid zuurstof in je bloed, je stressniveau en de fases in je slaap worden opgemeten zonder dat de gebruiker aan comfort moet inboeten. Deze data die s ‘nachts wordt opgemeten, kan uitgelezen worden in een docking station. Vooral mensen die last hebben van obstructieve slaapapneu zijn een belangrijke doelgroep voor dit product.

COLLAGE TABLEWARE
Collage is een theeservies die zich uit in een balans tussen materiaal, vorm en verhouding. Hoofdstandpunt van dit ontwerp is het tafelgerei tentoonstellen in het interieur en dient dus niet om op te bergen in de keukenkasten. Kortrijkse ontwerpers Giel Dedeurwaerder en Brent Neve brengen houten kopjes en een gietijzeren theepot op de markt. De combinatie van de materialen biedt dat duurzame, functionele en esthetische karakter, beïnvloed door het Japanse design.

ADDAX MT
Addax Motors, gevestigd in Deerlijk, ontwikkelde een 100% elektrisch, compact en stil voertuig met open of gesloten laadbak. Dankzij de afmetingen en flexibiliteit in combinatie met het laadvermogen van 1000kg is de Addax MT aangepast voor transport over korte afstanden. Het bedrijf gespecialiseerd in productie, verkopen en verhuren van elektrische lichte bedrijfsvoertuigen, biedt een antwoord op de huidige trend voor een meer verantwoorde mobiliteit in steden en stedelijke gebieden.

ACACIA
Acacia is een compacte, asymmetrische parasol die je schaduw geeft waar jij die wil, geïnspireerd op een gelijknamige Afrikaanse boom. Ondanks de excentrische vorm met een relatief klein textieloppervlak vangt hij evenveel zon als een groter exemplaar. Het doek kan eenvoudig worden afgenomen en opgeborgen. EXTREMIS uit Poperinge, zorgde naast deze elementen ook nog eens voor een geïntegreerde verlichting. Op het einde blijft deze parasol over als een sculptuur vol takken.

MARBUL SUSPENSION ADJUSTABLE
De Suspension Adjustable uitvoering binnen de Marbul familie biedt een antwoord op de zoektocht naar pendelarmaturen met de mogelijkheid om de lichtbron juist te richten. Door een ingenieus rotatiesysteem in de bolvormige lamphuls en in de cilinder kan je het licht richten naar de gewenste plek na installatie. De geïntegreerde aluminium reflectoren laat de anti- verbinding igenschappen toe. Het ontwerp van Jeffrey Huyghe biedt een meerwaarde voor de collectie van Modular Lighting Instruments uit Roeselare.

MYSLEEVE
De Mysleeve is een siliconen kousje dat je over je eigen krukhandvat rolt en waarmee je de grootste frustraties van krukgebruikers oplost, namelijk de zere handen en de vallende krukken. In dit siliconen kousje zit een gelpatch, die de zere handen voorkomt door middel van de drukpunten van de hand die gelijkmatig worden verdeeld. De magneet in de top van de MySleeve zorgt ervoor dat de krukken tegen elkaar klikken. Een eenvoudig ontwerp van Marie van den Broeck met haar Kortrijkse ‘My Add On' die grote problemen oplost.

UNISEE®
Barco uit Kortrijk ontwikkelde een nieuw ontworpen en geoptimaliseerd Lcd videowandoplossing. Tijdens het herbekijken van het designproces werd iedere stap die overbodig was weggelaten en het noodzakelijke vereenvoudigd. Een oplossing met superieure beeldkwaliteit die zelfuitlijnend en eenvoudig te installeren en te bedienen is. Het resultaat is een LCD videowandplatform met vrijwel nadloze videowand, dat een uitstekende en ononderbroken beeldkwaliteit biedt op locaties waar visualisatie een belangrijke rol speelt.

TWO
Een deurklink ontworpen voor gebruik in omgevingen waar mensen met dementie verblijven. Een geïntegreerde "verborgen" knop moet eerst worden ingedrukt voordat de deur kan ontgrendeld worden. Zo voorkomt de Two deurklink dat dementerenden met dwaalgedrag de kamers van andere bewoners binnenwandelen of de afdeling verlaten. Two kan bovendien heel eenvoudig worden omgebouwd tot een “gewone” deurklink zonder de dubbele actie door een pen in het inwendige mechanisme te schuiven. Op deze manier kunnen alle deuren in een zorgcentrum van dezelfde deurgrepen worden voorzien. Het in Kortrijk gebaseerde ontwerpbureau Pilipili onderzoekt samen met de zorgsector de behoeften van mensen die nodig zijn.

THE ISLAND OF THE COLORBLIND
‘Kleur’ is niet meer dan een woord voor wie geen kleuren kan zien. Tim Bisschop - grafisch atelier, die instond voor de vormgeving en uitgave van DesignX50, stelt de kijker voor om in dit boek een droomwereld te betreden vol kleurrijke mogelijkheden, weerspiegeld in gebruik van verschillende papiersoorten en druktinten, waaier aan kleuren en een cover die verandert van kleur als je hem in de zon houdt.

HNST JEANSCOLLECTION & ESG GREEN
De HNST jeanscollectie is het resultaat van de samenwerking met vele andere partners. Het ESG Green garen dat wordt gebruikt voor het weven van de jeanscollectie komt van het textielbedrijf en 5X5® deelnemer European Spinning Group. Het gebruik van dit materiaal symboliseert ook het nieuwe ‘design denken’ in klassieke sectoren. Beide partners kozen al voor open innovatie, co-creatie en circulair design als business model.