Heleen Sintobin is een Belgische meubelontwerper die binnen het C2L3PLAY project, Cross Border Living Labs haar onderzoeksproject Transcensus verder ontwikkelt.

Heleen heeft als meubelontwerper ook een achtergrond binnen interieurarchitectuur. Tijdens haar studie in Noorwegen raakte ze gefascineerd door de interactie tussen structuren en bewegingen en ontwikkelde ze haar passie voor design. Heleen studeert momenteel een master Design Products aan de Royal College of Art in Londen. Geïnspireerd door het dagelijks leven, oude en toekomstige maakmethoden, probeert ze met haar werk de kracht van materialen over te brengen in een hedendaagse ontwerpcontext.

Met haar installatie Transcensus wil Heleen de grenzen tussen digitaal en fysiek maken verkennen.
'Transcensus' is een machine die fysieke creaties omzet in 3D digitale artefacten. Het is zowel een fysieke interface als een scanapparaat. De fysieke interface is zand, een van nature vervormbaar materiaal dat makers in staat aan de slag te gaan en hun creaties constant te veranderen en zelfs te wissen en opnieuw te beginnen. De functies van opslaan, verwijderen en opnieuw opstarten, die we allemaal kennen binnen digital, worden opnieuw geïntroduceerd in het fysieke. Nadat het maakproces is voltooid, digitaliseert de 3D-scanner het artefact en vertaalt het de uniekheid en vloeiendheid van het vakmanschap naar een uiteindelijke weergave.
De glitch, een esthetiek die meestal wordt geassocieerd met digitale imperfectie, wordt hier gezien als een intrinsieke kwaliteit van vakmanschap. Spiegels en glitters, naast andere hulpmiddelen, bedriegen niet alleen onze zintuigen, maar ook de machine, wat resulteert in digitale artefacten die meer zijn dan louter een digitalisering: het zijn dialogen tussen de materialiteit van de twee werelden.

Heleen Sintobin onderzoekt binnen het C2L3PLAY project, Cross Border Living Labs de mogelijke commerciële mogelijkheden en output van Transcensus. Op Buda Libre // Eurometropolis Café op donderdag 5 juli, stelde ze de machine voor aan het publiek en sprokkelde input en feedback voor haar verder onderzoek.

Foto's door Jonas Verbeke