Voor het derde jaar op rij nodigde Designregio Kortrijk recent afgestudeerde ontwerpers uit verschillende creatieve disciplines uit voor het Designers in Residence Kortrijk programma. Gedurende een residentie van 3 maand (september tot december 2016), kregen de geselecteerde ontwerpers Guillaume Morillon (FR) + Katharina Kraus (DE) + Catherine Oldershaw (US) de unieke kans om te werken rond de thema’s van open source machines, making en community gedreven productie processen, naar het voorbeeld van het Precious Plastic Project van Dave Hakkens.
Heb jij ook heel wat oude spullen op zolder liggen die je eigenlijk niet meer nodig hebt, maar waarvan je het toch niet over je hart krijgt ze weg te gooien? Wat als je dat oude speelgoed, schoolgerief, etc. kon transformeren tot een nieuw product. Dit was een van de vragen die de Designers in Residence Kortrijk 2016 inspireerden tot het ontwikkelen van DIRK: een lokaal platform voor experimentele, participatieve recycling.
Hun productielijn bestaat in hoofdzaak uit een impressionante plastiek shredder, maar de mogelijkheden van DIRK voor het transformeren van objecten zijn zo goed als eindeloos: een lampenkap gemaakt van een oude teddybeer, de lamphouder was vroeger een speelgoed vrachtwagen… DIRK neemt je alvast graag mee doorheen hun experimenteel proces van participatory recycling in deze video!

credits: Designers in Residence Kortrijk 2016 / Guillaume Morillon + Katharina Kraus + Catherine Oldershaw / Powered by Designregio Kortrijk / Video by Rock Scissors Taper
vimeo.com/207095265