Voor het derde jaar op rij nodigt Designregio Kortrijk recent afgestudeerde ontwerpers uit verschillende creatieve disciplines uit voor het Designers in Residence Kortrijk programma. Gedurende een residentie van 3 maand (september tot december 2016), krijgen de geselecteerde ontwerpers de unieke kans om te werken rond de thema's van open source machines, making en community gedreven productie processen, naar het voorbeeld van het Precious Plastic Project van Dave Hakkens.

De jury, bestaande uit Joost Vanhecke (Biënnale Interieur), Ronald Bastiaens (Howest), Peter Pollet (Budalab), Kris Dekeyzer (Designregio Kortrijk) en Lise Van Tendeloo (Designregio Kortrijk en coördinator van het project) hadden de moeilijke opdracht om een selectie te maken uit de 51 inzendingen van over de hele wereld. Daarbij hielden ze rekening met volgende criteria: de ontwerper moest recent afgestudeerd zijn, een teamspeler zijn, manuele skills hebben en internationaal georiënteerd zijn. Uit de vele waardevolle inzendingen werden Katharina Sofie Kraus (Duitsland), Guillaume Morillon (Frankrijk) en Catherine Oldershaw (VS) geselecteerd.

Heb je interesse om deze ontwerpers te ontmoeten tijdens hun residentie? Voor alle info, neem contact op met Lise Van Tendeloo, lise@designregio-kortrijk.be of 056 51 91 83.

Katharina Sofie Kraus is een Duitse ontwerpster onlangs afgestudeerd aan Konstfack University College of Arts, Crafts and Design in Stockholm, Zweden met een Master in Fine Arts in ruimtelijk ontwerp. Ze wijdde haar Master studies aan praktijkonderzoek in materiaal innovatie en experimentele productieprocessen, waarbij ze de grenzen opzocht tussen interieurarchitectuur en industrieel ontwerp. Haar werk wordt vooral gedreven door haar vragen rond milieuvraagstukken en de drang om duurzame alternatieven voor bestaande normen te zoeken. Verder heeft ze een grote interesse in ambacht en projecten waar makers uit verschillende disciplines bij betrokken zijn.

Guillaume Morillon is een Franse ontwerper afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Na een opleiding retail design in Parijs in 2009, wilde hij zijn visie rond design verruimen. Hij trok richting Nederland waar hij design problemen op een andere manier leerde aan te pakken. Door hands-on workshops te volgen rond materialen en vormen, leerde hij zijn ideeën te ontwikkelen. Vlak na afstuderen begon hij te werken in een productie en prototyping werkplaats in Rotterdam waar hij zijn technische kennis wilde verruimen. In zijn werk werkt hij vaak met levendige kleuren en diverse intrigerende materialen die het resultaat zijn van vele experimenten, om het product dat hij ontwerpt een unieke en uitgesproken identiteit te geven. guillaumemorillon.eu

Als een Interaction Designer met een achtergrond in de antropologie, is Catherine Oldershaw (VS) gepassioneerd door ontwerp dat gemeenschappen betrekt en toekomstscenario's verkent. Ze gelooft dat de beste ontwerpen komen door het stellen van uitdagende vragen en het kritisch waarnemen van de wereld. Dat, én door een heleboel prototyping. Als Catherine niet aan het ontwerpen is in haar studio, vind je haar met haar neus in de boeken, haar notebooks en met een espresso in de hand. catherineoldershaw.com