Spotten jullie de bijzondere betonblokken al op de Meadow tussen de gebouwen van Voka en Leiedal aan het Kennedypark? Deze installatie met de naam ‘Barriers’ is van de hand van de jonge ontwerper Bram Vanderbeke en werd ontwikkeld naar aanleiding van Week van het Ontwerpen 2017 (Bekijk de aftermovie van de succesvolle editie hier.) De installatie werd na het event verplaatst naar de nieuwe locatie.

‘Barriers’ is een toegangsinstallatie waar een aantal bewerkte betonnen elementen verschillende doorgangen creëerden in de vijfhoek van de Budafabriek. De installatie leidde mensen doorheen de ruimte. De blokken creëerden ruimtes binnen de grotere ruimte, waar deze betonnen elementen net als stoepranden dienden als kortstondige zitplaatsen. De installatie kreeg nu een nieuwe, tijdelijke bestemming op het open grasveld, waar de betonblokken ook als zitplaats kunnen dienen en er voor zorgen dat we de ruimte méér beleven.

Bram Vanderbeke gaf eerder dit jaar een talk op het Buda Libre netwerkevent, je kan die hier bekijken. Bram is een jonge Belgische ontwerper afkomstig uit Meulebeke. Hij beschrijft zichzelf als een schepper van ruimtes. Hij studeerde houtbewerking (VTI-Tielt) en interieurontwerp (School of Arts Ghent) voordat hij afstudeerde aan de Public Private / Man and Living-afdeling aan de Design Academy Eindhoven. Zijn werk is divers en gaat van meubels en productontwerp tot interieurs, sculpturen, installaties en architecturale elementen. Hij is een waarnemer en creëert ruimtes in de ruimte. Ruimtes in vele mogelijke schalen. Bram probeert als maker interactie te vinden tussen ontwerp, mensen en hun omgeving. Zijn werk geeft mensen een brug om hun verbeeldingskracht te gebruiken en vraagt hen zich af te vragen. Hij speelt met het gevoel dat een ontwerp kan veroorzaken in combinatie met zijn functionaliteit.

Ga zeker een kijkje nemen!