De 6e editie van het 5X5® project van Designregio Kortrijk staat voor de deur: 5 ambitieuze ondernemingen uit de regio Kortrijk staan in de startblokken om de nieuwe producten van morgen te ontwikkelen.
Eén jaar lang zullen ze samenwerken met elk een ontwerpersduo. De eerste resultaten van deze samenwerking worden getoond tijdens de Biënnale INTERIEUR in oktober 2018. Vandaag stellen we jullie graag de deelnemende onderneming voor met elk hun senior ontwerper.
Komende periode zal daar ook een junior ontwerper aan gekoppeld

De 5 duo's voor editie 2017-2018 zijn:

#1 Exmedical met ontwerpbureau Verhaert
#2 My esafe met ontwerpbureau Studio Dott
#3 ESG met ontwerpbureau CREAX
#4 AVC Gemino met ontwerper Roel Vandebeek
#5 Qlite met ontwerpbureau Yellow Window#1
Het West-Vlaams bedrijf Exmedical is gespecialiseerd in de ontwikkeling en distributie van orthopedische implantaten en producten voor de behandeling van posttraumatische aandoeningen. In samenwerking met een aantal Vlaamse bedrijven zal Exmedical een nieuw product ontwikkelen dat het spierherstel bevorderd na het sporten of het oplopen van een spierletsel.

Verhaert helpt ambitieuze ondernemers om te innoveren, door een geïntegreerde aanpak met usercentred design als rode draad tussen technologie- en businessinnovatie. Voor deze 5X5® editie zal onze DesignLab afdeling deze boeiende uitdaging opnieuw met volle enthousiasme aangaan. Design en innovatie is onze passie, en dat heeft al meermaals geleid tot doordachte design strategieën en succesvolle nieuwe producten en diensten. Samen innoveren blijft een boeiend en uitdagend avontuur, voor zowel de ondernemer als de ontwerper. We houden van dromen, maar we willen eindigen met iets heel concreet, en dat past helemaal bij het 5X5® project.
  • Binnen het 5x5® project wordt er vooral gezocht naar externe productdesigners die Exmedical meehelpt met de engineering van de producten, dit steeds vanuit een user centered design. De externe productdesigner zal een belangrijke rol spelen in het projectmanagement en alle betrokken partijen nauw opvolgen en aansturen.2#
eSafe is de start-up die Leon Renson (28, zoon van Renson-CEO Paul Renson) in 2016 uit de grond stampte. Hij springt daarmee in het gat in de markt van de foutgelopen leveringen bij online aankopen. Want geef nu toe: wat win je erbij als je een pakje toch nog moet ophalen op het postkantoor, in een afhaalpunt of locker in de buurt? En wie is er gebaat bij natgeregende of beschadigde pakjes op de deurmat? De eSafe pakketbrievenbussen zijn dus eigenlijk niet meer dan het logische sluitstuk bij online shoppen. Ze zijn getest door bpost en beschikbaar in alle RAL-kleuren. De duurzame en roestvrije aluminium brievenbussen zijn afgewerkt met een kwalitatieve poederlak.

Studio Dott is een all-round creatief ontwerp- en adviesbureau, gevestigd in Antwerpen en Hong Kong. Met ons multidisciplinair team werken we gefocust aan creatieve en innovatieve ontwerpen op maat van onze klanten. Binnen elk van onze afdelingen (Dott.Products, Dott.Places, Dott. Experiences, Dott.Digital,...) doen we dit steeds to the point. Vanaf de eerste ideeën en concepten tot en met het gewenste eindresultaat. Punt. Wij ontwerpen fysieke en digitale producten, diensten en omgevingen die echte waarde creëren voor onze klanten. Dit gebeurt steeds vanuit een methodiek en filosofie waarbij de interacties en ervaringen van de mens centraal staan zonder de kostprijs uit het oog te verliezen. Wij kunnen u helpen in alle fases van het ontwerpproces: onderzoek, ideevorming, conceptueel ontwerp, styling, visualisatie, technische ontwikkeling en detaillering, tot en met de implementatie en coördinatie van het volledige proces.
  • eSafe heeft voor het 5X5® project gekozen om in parallel met andere lopende ontwikkelingen een pakketbus voor appartementen te kunnen ontwikkelen. We willen een oplossing voor elk type woning, en kijken ernaar uit om samen met Studio Dott de uitdaging aan te gaan en het comfort van de mensen zo te verbeteren. De omkadering en aanpak die Designregio Kortrijk in de context van 5X5® faciliteert was voor ons de doorslaggevende factor om deel te nemen.#3
European Spinning Group (ESG) is een Vlaamse familiale textielgroep, actief in de productie en distributie van textielgarens voor verschillende markten (interieurtextiel, kledij, technisch textiel). Dankzij partnerships met hun klanten, leveranciers, kennisinstellingen, ea ontwikkelt ESG producten en oplossingen op maat om wereldwijd mee te bouwen aan een creatieve, performante, en duurzame textielwereld. Geïnspireerd door een groene tender voor Nederlandse Defensie en de vraag van verschillende bedrijven (in mode, interieur, werkkledij) naar circulaire ecologische oplossingen, werkte ESG haar garenlijn “ESG Green” uit op basis van post-consumer upcycled textiel, bekroond met het DesignX50 label, en vandaag gebruikt in verschillende textielprojecten.

CREAX versnelt het innovatie- en R&D proces door ideeën en concrete oplossingen te brengen. Dit gebeurt aan de hand van een eigen en unieke methodologie en door het overbrengen van kennis over sectoren heen. Het matchen van de externe CREAX kijk met de bedrijfsspecifieke kennis en expertise resulteert in een turbo voor innovatie. De basisfilosofie van CREAX is dat “iemand uw probleem ooit al heeft opgelost”. In de actuele kenniseconomie is kennis overvloedig aanwezig en toegankelijk. Door ideeën, oplossingen en technologieën over industrieën en domeinen heen te transfereren, matcht CREAX zijn externe kijk op technologie met de specifieke kennis van onze klanten.
  • De textiel- en maakindustrie in Vlaanderen speelt samen met de andere partners, zoals inzamelaars en sorteerders, een cruciale rol in de circulaire textielketen. Wij geloven sterk dat deze kruisbestuiving de creatieve sector, de sociale economie, de lokale textielindustrie en partners in onderwijs en onderzoek terug dichter bij elkaar zal brengen. Onze deelname aan het Design 5X5® traject zorgt daarbij voor koppeling met professionele en jonge ontwerpers. Om, via een maatschappelijk impactvol innovatietraject, verschillende product- en marktmogelijkheden te onderzoeken voor upcycled textiel; een nieuw “ESG Green” product met een sterke positieve ecologische impact te ontwikkelen voor Interieur 2018; en ons verhaal en traject van inzameling tot productcreatie met de buitenwereld te delen om burgers, ontwerpers en bedrijven te inspireren.#4
AVC GEMINO bvba innoveert en inspireert met oplossingen voor designdeuren en -wanden en integreert deze in het totaalconcept van interieur of kantoor. Al onze producten zijn eigen ontwikkelingen, gebaseerd op eigen aluminium-profielontwerpen met glas. AVC is gevestigd in Kortrijk op het innovatieve bedrijvenpark Evolis waar zich naast alle productie en diensten ook het inspiratiecentrum bevindt. Internationaal werken we via vestigingen of verdeelpunten
In Padova, Parijs, Genève, Stockholm, Poznan, New York, Johannesburg, Tel Aviv en Beirut.
In 2015 nam AVC het Italiaanse bedrijf Gemino over dat sinds 2005 een internationale specialist is in kantoorwanden en waarmee bijna 10 jaar een partnership bestond voor co design van kantoorwand oplossingen, waaronder het bekende bandrasterconcept en tevens de inspiratiebasis waarop dit innovatieproject verder bouwt. Sinds 2016 heet AVC dan ook voluit AVC Gemino.

In 1994 studeerde Roel Vandebeek af aan LUCA School of Arts in Genk. Roel is een allround ontwerper die actief is op verschillende terreinen binnen de vormgeving. Hij richtte zijn eigen bureau op eind ’96 en werkt sindsdien voor diverse nationale en internationale bedrijven in zeer uiteenlopende sectoren. Zijn ontwerpen zijn doordacht, bevreemdend en toch vertrouwd. Het zijn originele, verrassende producten met een vleugje humor. Projectmatig werkt hij ook samen met architecten wat betreft interieurprojecten en openbare ruimten.
  • Kameleon is een concept voor flexibele indeling van ruimtes in woningen. De basis is een moederprofiel dat wordt ingebouwd (in principe tijdens ruwbouw of grondige verbouwing). Hierin/op kunnen in combinatie met flexibel plaatsbaar en verwijderbaar vloerprofiel wanden worden voorzien (vol, glas,...) alsook deuren (schuif/draai). Tevens kunnen via add-ons of tussenprofielen extra functionaliteiten worden toegevoegd (lichtlijn, spots, gordijnrail, ventilatierooster, hanger voor kaders,...) Praktisch wordt in eerste fase een basisprofiel voorzien in de ruwbouw waartegen plafond, muren,... mooi kunnen afgewerkt worden en waar evt. al elektriciteits- en data toegang voorzien is. In tweede en volgende fases worden functionaliteiten ingeplugd, eigen ontwikkelingen of door derden/partners. Het basisprofiel zou als een basisgrid kunnen dienen ook voor andere producenten.


#5
Q-Lite is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en verkoop van elektronische informatiesystemen. Met een enthousiast team van circa 65 mensen, met diverse specialiteiten en opleidingen, wordt bij Q-Lite alles in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd. Net zoals het bedrijf zelf, is ook het assortiment van Q-Lite de afgelopen jaren aanzienlijk uitgebreid. Zo biedt het onder meer lichtkranten voor indoor en outdoor toepassingen, tijd- en temperatuurdisplays, single-line en multi-line panelen, scoreborden, grafische displays, Full Color LED displays en videowalls, veiligheiddisplays, parking- en
verkeerssignalisatie, brandstofprijzenborden, … Q-Lite realisaties kom je tegen in alle sectoren: van dienstverlening tot grote industriële ondernemingen, van luchthavens tot op de bergtoppen...

YELLOW WINDOW design gebruikt design thinking in zijn 3 kernactiviteiten: PRODUCT DESIGN (consumer goods, investment goods, transportation design), SERVICE DESIGN en POLICY DESIGN. Ons team is verbonden door een gedeelde inzet naar real-life ervaringen, innovatie, multidisciplinariteit en duurzaamheid. Voor al onze interventies bieden wij voorrang aan gebruikersgerichte benaderingen, waarbij methodologieën worden gecombineerd met observatie, analyse en creativiteit, in een authentiek en permanent perspectief op het verbeteren van producten en diensten. Wij geloven dat deze benaderingen en methoden belangrijk zijn om de uitdagingen van een veranderende wereld op de juiste manier aan te pakken.
  • In de zoektocht naar nieuwe afzetmarkten zoeken we ook naar passende oplossingen : aangepaste of nieuwe businessmodellen, aangepaste of nieuwe producten. Het “Duurzaam Ontzorg Model” voor de klanten is hier zeker een belangrijke drijfveer. In deze context wensen we een Q-LED Mini te ontwikkelen. Dit is een dubbelzijdig, eerder klein LED Display van pakweg 1 mÇ met een mooie resolutie, dat aangestuurd wordt vanuit de ‘Cloud’ en dat als het ware ‘Plug en Play’ dient te zijn. We denken in eerste instantie aan de volgende marktsegmenten om op te focussen : optiekers, juweliers en brasseries. De bedoeling is om een sexy en functionele behuizing te ontwerpen enerzijds (misschien marktsegment gebonden) en anderzijds om de user interface heel transparant te maken en het gebruiksgemak van de software voor de klanten te maximaliseren. Het project betreft dus een materiaal-technisch luik en een software luik.
Download de volledige persmap via deze link.