Het moet een viertal jaar geleden zijn dat we met onze partners aan het brainstormen waren: “Ja, laat ons een inspirerende reis organiseren voor ons netwerk, een onderdompeling in een bad vol voorbeelden van goed ontwerp, dat inspireert en stimuleert tot nieuwe verbindingen, nieuwe producten, … naar een niet voor de hand liggende bestemmingen.” En zo werd Denemarken in 2013 een feit, met o.a. een bezoek aan de Lego fabriek in Billund. In 2014 beleefden we de vernieuwende publieke ruimte van Nantes. En dit jaar ging onze reis richting Zürich.

Zürich is geen grijze stad, integendeel, met haar 390.000 inwoners bruist het er van de innovatieve industrie. Het is dus niet enkel een belangrijk financieel centrum, maar zit ook vol met good practices van verfijnd zakendoen, innovatieve start-ups, adembenemende architectuur en een ferm onderwijsaanbod.

De 30 deelnemers uit onze regio bezochten zo de productie van Freitag en Vitra, we kregen verhalen te horen van insiders achter het 25hours Hotel, On running shoes, Qwstion bags, VIU glasses, GENTS tonic,.. . De ETH universiteit en onderzoekscentrum van architectuur en robotica deed ons ook verstommen van verbazing. Het innovatief participatief woonproject Kalkbreite zette tot nadenken over ‘het nieuwe wonen’. Het zijn slechts enkele ervaringen uit onze driedaagse.

Die Zwitsers weten dus van aanpakken. In hun verhalen voelen we een oneindig enthousiasme en tomeloze ambitie, en bovenal heel veel FUN. Money is out there for your opportunity, so go and get it! Ook de Kortrijkse regio is er actief. Wist je dat het interieur van de flagship store van het luxe papier- en printmerk Hieronymus door Descamps uit Kortrijk werd uitgevoerd?

Eigenlijk voelden wij er ons onmiddellijk thuis. De gedrevenheid, het positivisme, het engagement. Het werkte alleen maar aanstekelijk. Ook tussen de deelnemers onderling.

Laat die volgende inspiratiereis nu maar komen. Waar wil jij heen?

Met dank aan dotsandplanes en Mi Agency.