Voor het tweede jaar op rij biedt SMart een ontwerper of beeldend kunstenaar de kans te exposeren in de Kiosk&Vitrines. Dit jaar sloegen SMart Kortrijk, Doornik en Rijsel de handen in elkaar zodat creatievelingen uit de hele Euregio zich kandidaat konden stellen om expositieruimte te winnen in de drie steden. Dit jaar werd het duo Samuel Coisne (woont en werkt in Brussel) & Nicolas Gaillardon (woont en werkt in Rijsel) geselecteerd. Op 10 september organiseerde SMart een vernissage ter ere van de presentatie.

SMart wil de werkomstandigheden van kunstenaars en ontwerpers verbeteren. Ze doen dit via een administratieve en financiële ondersteuning, een zakelijke begeleiding en via open calls zoals deze om jonge creatievelingen een platform te bieden.

Na een eerste gezamenlijke expositie in Doornik, besloten Samuel en Nicolas zich samen kandidaat te stellen voor deze oproep. Nicolas Gaillardon, geboren in Orléans, woont en werkt in Rijsel, waar hij beelden uit het dagelijkse leven herwerkt om absurde en onregelmatige situaties aan te tonen en onze visie van de realiteit in vraag te stellen. Samuel Coisne studeerde visuele kunst in België en werkt in Brussel. Zijn werk is geïnspireerd op hedendaagse objecten zoals een geldbiljet, een foto, een kaart van een stad… Deze objecten worden verwerkt en hiermee stelt hij de hedendaagse maatschappij in vraag. Nicolas en Samuel werden bij de samenstelling van hun presentatie begeleid door Bob Bulcaen, Witblad.

Spelend met verschillende materialen, het verschil tussen het reële en de illusie, het echte en het valse, brengen beide artiesten hun reflectie op de samenleving. Voor hun presentatie in de Kiosk&Vitrines gebruikten Samuel en Nicolas een patroon van het Kortrijkse stadsplan dat ze als een kanten omhulsel op de ramen verfden.