De expo Water.War in de Budafabriek zet aan tot ferme gesprekken. Op zondag 12 juni ontvangt journalist, radiomaker en Howest-docent Tom Van Gijsegem in 75 minuten volgende gasten op het dak van de Budafabriek*:

  • Matthieu Marisse is regioverantwoordelijke Zuid-West-Vlaanderen bij VOKA en grote verdediger van de verbreding en de verdieping van het Kanaal Bossuit-Kortrijk ter hoogte van de aansluiting met de Leie. De drie geklasseerde schepen en het sluiswachtershuis laten geen goederenschepen toe, waardoor ze rechtsomkeer moeten maken in Zwevegem. De realisatie van deze missing link is voor de economische ontwikkeling van Zuid-West-Vlaanderen belangrijk. De verbinding biedt kansen voor meer watergebonden bedrijvigheid langs het kanaal en zorgt voor bedrijfszekerheid voor de aanwezige bedrijven.

    De Vlaamse regering nam de verbreding en verdieping van het kanaal op als infrastructuurproject. Er liggen momenteel twee varianten voor: de rechtdoor- variant waarvoor de geklasseerde sluizen moeten verdwijnen en een bypass wat de aanleg van een nieuw kanaal inhoudt tussen Zwevegem en Harelbeke. Dit zou alvast voor de scheepvaart drie uur tijdswinst betekenen.

  • Geert Callens deed onderzoek n.a.v. de 150ste verjaardag van het kanaal Bossuit- Kortrijk. Toen in 1860 de vaart tussen Schelde en Leie werd opengesteld waren de verwachtingen hoog gespannen. De regio beleefde crisisjaren en de aangevoerde steenkool zou stoommachines doen draaien en werkgelegenheid scheppen. Grote investeringen kwamen er echter niet zo snel. Pas vanaf de eeuwwisseling werd de kanaalomgeving dé industriezone van Kortrijk. Honderden mensen kwamen hier werken, bevolkten arbeidersbuurten en deden het caféleven bruisen. Vanaf 1970 echter kwamen veel bedrijven in ademnood. Tewerkstelling verdween en gans de omgeving geraakt langzaam in verval. Het is maar de vraag of de plannen voor de verbreding van het kanaal dit kan kenteren.

  • Eddy Albrecht is CEO van Pollet Water Group in Waregem. Het bedrijf is wereldwijd actief en ontwikkelde technologie om zeewater te ontzilten. Die technologie stelt ze in samenwerking met de Verenigde Naties ter beschikking in diverse ontwikkelingslanden.

  • Dirk Halet is strategisch coördinator van VLAKWA, het Vlaams Kenniscentrum Water. Hij formuleert een heldere visie op de economische impact van water als vestigings- en productiefactor voor bedrijven.

  • Ann Grymonprez uit Kortrijk verblijft regelmatig voor een lange periode in de Nigerese stad Terazart. Ze ging in op de vraag van vrouwen om een waterput te graven. Vanuit een persoonlijk engagement mobiliseerde ze een volledig dorp om daarbij te helpen en verantwoordelijkheid te nemen voor de aanleg en het onderhoud van de put. Momenteel bereidt Ann de aanleg van een nieuwe put voor waarvoor boringen tot 80 meter nodig zijn. Via allerhande fondsenwervingsprojecten zoekt ze 80 mensen die bereid zijn om € 130 te doneren. Immers, het graven van een put kost € 130 per meter.**

  • Gerrit Valckenaers studeerde muziekwetenschappen en koppelde die studies aan een intens parcours als muzikant. Als multi-instrumentalist (piano, klarinet, saxofoon, percussie, elektronica) raakte hij ook gefascineerd door de muzikale mogelijkheden van gevonden voorwerpen. Zo bestaat zijn instrumentarium ook uit gestemde spiegelscherven, stenen, fietswielen of een kom met water. Gerrit Valckenaers sluit ‘Rooftoptalks’ af met een waterconcert.

WATER.WAR ROOFTOPTAKS

Zondag 12 juni . 11u . Dakterras Budafabriek
Gratis voor wie de expo bezoekt/bezocht, anderen: € 4 Inschrijven: info@waterwar.be.

Contact:

Franky Devos . 0476/24.94.59 . franky.devos@budakortrijk.be
Sarah Verzele . 0476/57.51.88 . sarah.verzele@budakortrijk.be

*bij regenweer schuilen we in de Budafabriek
** Benefiet voor de projecten van Ann Grymonprez op vrijdag 17 juni om 20u in Budafabriek met ondermeer Stijn Vercruysse (VRT-journaal, Afrikakenner).