OPEN CALL voor WORKSHOP 'Learning in Digital Time'

Kunstencentrum BUDA organiseert eind april een driedaags internationaal festival met als titel: ‘What’s the Matter with School?’

Tijdens dat festival zoekt Buda een antwoord op de vraag: Waarom zouden we nog scholen nodig hebben als we in onze digitale tijden alles overal en altijd zelf kunnen leren?

In kader van het festival zoeken ze gemotiveerde studenten, ondernemers, wetenschappers, kunstenaars,... die hierover een eigen mening hebben.

Heb je zin om samen met een internationale groep deelnemers te werken rond What's the Matter with School - Learning in Ditital Time? Stel je dan kandidaat!

Samen met prof. Jan Masschelein en prof. Maarten Simons van KU Leuven en met prof. Jorge Larrosa van de Universiteit van Barcelona onderzoek je wat ‘matter’ kan betekenen in een digitale school. Het Engelse woord ‘matter’ kan immers vele verschillende betekenissen hebben: aangelegenheid, ding, affaire, zaak, reden, geval, onderwerp, inhoud, materie en ook simpelweg ‘stof’.

Vertrekkend van enkele films en korte teksten en aan de hand van mappings en observatieopdrachten brengen jullie gezamenlijk en individueel de stof van de ‘digitale school’ in kaart en experimenteren jullie met manieren waarop we die stof tentoon kunnen stellen. Het eindresultaat komt in een kleine tentoonstelling in de Budafabriek in Kortrijk van half april tot eind mei.

Hier alvast een paar vragen om je warm te maken voor dit project: Heeft een digitale leeromgeving nog een ‘stof’? Stof niet alleen in termen van leerstof, maar ook van haar materialiteit en werkelijkheid. Wat is de ‘aard’ van de stof in een digitale school? Is communicatie en informatie stof? In welke zin? Is het een stof die ons werkelijk kan confronteren, die ons aan het denken zet, die realiteitswaarde heeft? Is het een stof die ons echt kan raken en aangaan? Die niet alleen informatie is, maar ons ook kan vormen? Of zorgt een digitale omgeving er voor dat de wereld tot stof wordt, vervluchtigt, haar werkelijkheid verliest? Of gaat het misschien om een andere, nieuwe werkelijkheid? Even werkelijk, maar anders? Wordt ze misschien een stof in de betekenis van een ‘weefsel’? En is een digitale leeromgeving nog school? Of is die omgeving iets helemaal anders?

DATA WORKSHOPS: vr 17/02 (10:00>22:00 incl. filmvertoning) & za 18/02 (10:00>16:00) + vr 10/03 & za 11/03 + ma 03/04, di 04/04, wo 05/04 & do 06/04/2017 (uren nog af te spreken)

DEELNAMEPRIJS: gratis, catering is voorzien (ook logies kan worden geregeld indien nodig)
VOERTAAL: Nederlands, Engels en Frans (volgens de deelnemers)
LOCATIE: Budafabriek, Dam 2 a, 8500 Kortrijk (workshops + expo)
WIL JE MEER WETEN / BEN JE KANDIDAAT: stuur een mail naar dominique.viaene@budakortrijk.be

PARTNERS: Kunstencentrum BUDA, Howest en KU Leuven: Jan Masschelein en Maarten Simons (Laboratorium voor Onderwijs en Samenleving) en Jorge Larossa (Filosofía de la Educación en la Universidad de Barcelona)