NEXT FESTIVAL VERKOZEN TOT 1 VAN DE 12 MEEST TRENDSETTENDE FESTIVALS IN EUROPA

NEXT, het internationale kunstenfestival voor de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai, werd in Théâtre de la Ville in Parijs gelauwerd door de European Festival Association (Europe for Festivals, Festivals for Europe). Een internationale jury onder voorzitterschap van Vincent Baudriller (voormalig directeur Avignon en momenteel van Théâtre Vidy in Lausanne), selecteerde NEXT uit 760 kandidaten in 31 landen als 1 van de 12 meest trendsettende festivals van Europa, met bijzondere verdiensten op vlak van artistieke programmering, innovatie, internationale werking, politieke waarde en duurzaamheid. We delen het podium met o.a. Ars Electronica (Linz, AT), Festival d’Aix-en-Provence (FR), Manifesta (Amsterdam, NL) en Noorderzon (Groningen, NL).

De jury prees NEXT in het bijzonder voor de unieke grensoverschrijdende aanpak, over taal- en landgrenzen heen. De jury: “This cross-border, cross-language approach is unique and very innovative, and the jury noted that other festivals could learn a great deal about collaboration from this model, especially across borders.”

Meer info over EFFE (Europe for Festivals, Festivals voor Europe) en het volledige jury-rapport vindt u in bijlage en op http://www.effe.eu/effe-award.

Next presenteert elk jaar in november een scherpe selectie van nieuwe en internationale theater- en dansproducties. Het publiek ziet er topkunstenaars naast rijzende sterren. Vijf Vlaamse, Waalse en Franse kunstenhuizen in de Eurometropool (kunstencentrum BUDA & schouwburg Kortrijk, Maison de la Culture Tournai, La Rose des vents - scène nationale Lille Métropole en Espace Pasolini Valenciennes) richtten het festival op in 2008 en lieten het uitgroeien tot een samenwerkingsplatform van meer dan vijftien culturele spelers in tien Belgische en Franse steden. Het festival neemt het publiek met 35 gratis festivalbussen op sleeptouw naar ruim 70 voorstellingen in de grensoverschrijdende regio. NEXT gelooft in de kracht van kunstenaars en kunstenorganisaties om gemeenschappen samen te brengen en actief bij te dragen aan de ontwikkeling van een nieuwe Eurometropool. De erkenning door de European Festival Association geeft de referentieplek aan die het jonge festival in het Europese festivallandschap inneemt.

De 8ste editie van Next loopt van 13 tot 28 november in Kortrijk, Ieper, Menen, Doornik, Rijsel, Villeneuve d’Ascq, Tourcoing, Roubaix, Armentières en Valenciennes presenteert kunstenaars uit zeventien landen van binnen en buiten Europa.

Op het programma staan o.a. Meg Stuart (US/BE), Arkadi Zaides (IL), Christina Rizzo (FR), Mette Ingvartsen (DK/FR), Faustin Linyekula (CD), Dries Verhoeven (NL), Kornél Mundruczó (HU), Volmir Cordeiro (BR), Movement Dang-Dang (KR), e.v.a. … uit o.a. 17 landen

Het volledige programma is vanaf donderdag 1.10.15 beschikbaar op www.nextfestival.eu.