Lingotto, Turijn © Renzo Piano Building Workshop

Met de Fiat-autofabriek in het wereldberoemde Lingotto-complex was de Noord-Italiaanse stad Turijn vorige eeuw decennialang het kloppend hart van de Italiaanse economie. De jongste 10 jaar transformeerde de stad van een industrieel centrum naar een creatieve hotspot. Tijdens deze inspiratiereis ontdekken we de bouwstenen voor deze creatieve smeltkroes.

De kennis en ervaring uit het verleden op het vlak van productie en ontwerp zijn de basis voor een toekomst die meer dan ooit inzet op creativiteit, duurzaamheid en innovatief ondernemerschap. In de incubator I3P van de Politecnico di Torino (die tot de top 5 van business incubators in Europa behoort), de co-workingspace Toolbox en het Center of Open Innovation ontdekken we young Italian entrepreneurship.

Multidisciplinaire samenwerkingen tussen industrie, architectuur, onderzoek en cultuur zijn er alomtegenwoordig. Dat merken we op de fiets doorheen de opkomende stadsdelen Regio Parco en Barriera di Milano waar o.a. Lavazza haar headquarters heeft en waar de Einaudi universiteitscampus van Norman Foster is gevestigd.

Niet toevallig vinden we in Turijn sterke ontwerpbureaus. Denk maar aan GranStudio van topontwerper Lowie Vermeersch, afkomstig uit onze regio. Hij voorziet er ons van een heuse creativiteitsworkshop. Verder brengen we een smakelijk bezoek aan Eataly, wat een voorbeeld is van de vernieuwende Slow Food Movement.

Kortom: de locatie bij uitstek voor een inspiratiereis met de focus op ondernemerschap, creativiteit en architectuur. Laat u inspireren en netwerk met collega-ondernemers, ontwerpers, architecten, beleidsmakers en onderwijsspecialisten. Zo verenigen we opnieuw perfect het doel van deze inspiratiereis: kwalitatief ondernemerschap en inspirerende beleving.

Deze missie wordt voorgezeten door Dominiek Callewier, voorzitter van Designregio Kortrijk.

Voor deze shorttrip werken we samen met kantoor Mi Agency (Licentienr. 7135).

Bekijk het volledige programma en het inschrijvingsformulier hier.