De openbare werkplaats (‘Open Makerspace’) BUDA::lab verhuisde eind 2016 van het gelijkvloers van de Budafabriek in Kortrijk naar de tweede verdieping, waar er meer werk- en atelierruimte is. De groep vrijwilligers bouwde in de lege ruimte een volledig nieuwe makerspace, met aparte ateliers voor de lasercutter, de houtbewerkingsmachines en de metaalbewerkingsmachines. In dit nieuwe lab willen we creatievelingen nog beter kunnen ontvangen en hen de tijd en vrijheid geven om samen te experimenteren en te creëren in een inspirerend kader.


Voor makers, door makers

Heb BUDA::lab wordt gerund door een community van vrijwilligers in samenwerking met Designregio Kortrijk. Wie gebruik wil maken van de machines en werkruimte, wordt lid voor €12 per jaar. Daarnaast worden in de makerspace ook heel wat workshops georganiseerd: van houtbuigen en lederbewerking tot textielontwerpen en sneakersontwerp. Mensen gaan steeds naar huis met een zelfgemaakt item, zoals een lederen portefeuille of een gezeefdrukte totebag. Budalab heeft momenteel meer dan 400 geregistreerde leden en ontvangt elk semester gemiddeld 1000 unieke mensen.


Aanbod voor scholen

Het programma naar scholen toe wordt dit jaar hervat én uitgebreid. Hiermee willen we een antwoord bieden op de toenemende vraag rond STEM onderwijs (Science Technoly Engineering Mathematics). We bieden nog steeds schoolworkshops aan in het Budalab -gemiddeld 30tal per semester-, maar zetten ook het tweeledige project BUDA::lab on Tour verder. In het najaar van 2016 konden we reeds 75 leerkrachten een STEM train-the-trainer opleiding geven, waarbij ze in 4 sessies een inleiding kregen in de wereld van het maken om deze technieken toe te passen in hun klasomgeving. Wegens zeer groot succes worden dit voorjaar opnieuw 3 train-the-trainers georganiseerd. De leerkrachten die het programma bij ons volgden, kunnen machines zoals 3Dprinters, tools en materiaal ontlenen om gedurende een week te gebruiken op hun school. Dit project kunnen we realiseren met de steun van Howest, Intercommunale Leiedal, Resoc en de Provincie West-Vlaanderen.

De STEM train-the-trainers gaan door op:Open Makerspace

BUDA::lab is een openbare werkplaats waar ontwerpers, makers, kinderen, particulieren, studenten en scholen hun ideeën kunnen omzetten in projecten, workshops kunnen volgen om nieuwe skills aan te leren en de community van makers te ontmoeten. Via een ruim aanbod van analoge en digitale machines brengen we mensen uit verschillende sectoren en disciplines samen om synergieën te doen ontstaan.

Contactgegevens:
BUDA::lab
Budafabriek (2e verdieping)
Dam 2a 8500 Kortrijk
t. 056 51 91 83
info@budalab.be
www.budalab.be

Openingsuren:
Ma-don: 18u tot 21u
Bekijk de website voor weekendopeningen.

HR beelden van de nieuwe locatie kunt u hier downloaden.
Beelden door Mathieu Van De Sompel