Design for (every)one is een interdisciplinair onderzoeksproject waarbinnen de studenten industrieel ontwerpen van UGent en de studenten ergotherapie van Howest samen met eindgebruikers nieuwe hulpmiddelen ontwikkelen. Het project wenst een antwoord te bieden voor diverse uitdagingen in de wereld van assistieve technologie: geen twee personen of beperkingen zijn dezelfde en toch kunnen deze unieke gebruikers slechts kiezen uit een klein aanbod van universele hulpmiddelen die geproduceerd worden volgens massaproductiestandaarden.

Snelle technologische ontwikkelingen maken niet alleen kennis voor iedereen beschikbaar, ook het gereedschap om mee uit te vinden en te produceren komt binnen ieders bereik. Geholpen door de opkomst van digitale fabricage en de ongelimiteerde hoeveelheid kennis die via internet toegankelijk is, kan een ieder nu zelf hulpmiddelen maken en ontwikkelen wat voorheen was voorbehouden aan grote fabrieken. Een nieuwe generatie ergotherapeuten en makers neemt het heft in eigen handen, en innoveert en produceert bij mensen thuis, in beschutte werkplaatsen en lokale MPI's.

Vandaag creërt de open-design cultuur met haar analoge en digitale productie technologieën opportuniteiten voor deze nichemarkt. Ze opent de weg naar nieuwe design scenario’s waarin de eindgebruiker en zijn omgeving in staat zijn om zelf hulpmiddelen op maat te ontwikkelen, te produceren en hun bouwplannen te verspreiden ... a design for (every)one.

Ontdek de projecten hier:

Attachments: