Designregio Kortrijk met haar partners Voka West-Vlaanderen, Stad Kortrijk, Intercommunale Leiedal, Howest en Biënnale Interieur ontwikkelden sinds de start in 2005 het beproefde 5X5®-programma. Op heden namen reeds 25 bedrijven deel aan het programma (zie het overzicht op www.5X5.design). Zij ontwikkelden elk samen met een ontwerper(sduo) een nieuw product. De hands-on toepassing en integratie van de design thinking methodologie creëerde een transformatie van het businessmodel tot in het hart van de onderneming (zie voorbeelden als Eliet en Novy). De beproefde 5X5®-methodiek heeft haar succes bewezen en toont mogelijkheden om op grotere schaal uit te rollen.

Voka heeft een nauw netwerk met de ondernemingen en zoekt daartoe steeds nieuwe initiatieven om haar bedrijven te versterken. Zij kent hun noden en weet deze via een breed netwerk in te vullen. Gezien de complementaire expertise en kennis, beslissen DRK en Voka om intensief samen te werken om
(1) de bedrijven te versterken door design thinking tot in het hart van de onderneming te brengen. Ondernemerschap vormt een hefboom voor welvaart en welzijn. Zo versterkt dit ook de regionale ontwikkeling;
en
(2) de regio Kortrijk op de internationale kaart te zetten als innovatieve, creatieve en ondernemende regio.
We willen onze streek branden als referentieregio voor design thinking in de maakindustrie.

Daartoe zal een aparte samenwerking worden opgezet om, door middel van een spirit van entrepreneurship, de op vandaag bestaande en beproefde 5X5®-methodiek uit te dragen, te verspreiden en te commercialiseren.

Operationeel model “5X5® Upscale”

5X5® Upscale zal organisaties in staat stellen om via een licentieovereenkomst een 5X5®-programma in hun eigen regio of eigen netwerk uit te rollen door middel van een intensief train-the-trainer en coaching programma. Binnen de train-the-trainer ontvangt de klant het 5X5®-handboek en alle nodige tools. De licentie stelt ook de verantwoordelijkheden van de licentiegever (5X5® Upscale) en de licentienemer op het vlak van kwaliteit, communicatie en financiën.

Foto: Ondertekening van het samenwerkingsprotocol door Bert Mons, algemeen directeur Voka Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en Filip Vanhaverbeke, bestuurder Designregio Kortrijk.

Voor meer informatie, neem contact op met project manager Stan Dewaele, stan@designregio-kortrijk.be